Schubbekutterveen

Schubbekutterveen is een dorpje waarvan je er velen kunt vinden in Nederland. Het zijn de plaatsjes met een paar duizend inwoners omgeven door weiland maar op een steenworp afstand van grotere dorpen en steden. Het zijn de grijze muizen van het land. In de eerste helft van de vorige eeuw bestond Schubbekutterveen uit een paar boerderijen en vormde koeien het grootste gedeelte van de bevolking. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden hier kleinschalige nieuwbouw projecten ontwikkeld met huizen bedoeld voor alle lagen uit de samenleving, bedoeld om mensen uit de omliggende grotere plaatsen te lokken. Landelijk wonen maar toch met alles wat een stad te bieden heeft binnen handbereik. Er zijn hier overigens maar weinig huizen die je een echt landelijk gevoel geven.

Schubbekutterveen bestaat uit typisch Nederlandse straatjes, een rechte weg met aan weerszijde dezelfde rijtjeshuizen. Waar de bewoners altijd proberen  hun auto precies voor hun eigen deur te parkeren en waar het dan ook altijd ergernis opwekt als de buurman zijn bouwbus weer eens precies in “jouw” uitzicht heeft geparkeerd. Het uitzicht dat dus al niet verder reikt dan 20 meter, waar de voordeur van de overburen staat. Als men uit zijn of haar raam kijkt zien ze in feiten hun eigen spiegelbeeld, al ontkennen zij dit zelf altijd hevig. In de zijstraten is om de zoveel woningen een plantsoentje aangelegd. Ze stellen over het algemeen weinig voor, een grasveldje met wat bosjes er omheen (het enige groen in het dorp) en misschien een klimrek voor de kinderen in het midden.

Er zijn 2 supermarkten (op 200 meter van elkaar), een benzinepomp, een snackbar en een Chinees-restaurant. Er is één kroeg, een bruin café, waar maximaal 80 mensen in passen maar dit aantal wordt alleen met speciale gelegenheden gehaald. Doorgaans zitten hier 8 oude mannen aan de bar die op sommige avonden en in de weekenden worden vergezeld door wat jongeren die hier bij gebrek aan beter belanden. Er is hier geen politiebureau, als hier wat gebeurt moet de politie uit het eerste, grote, naburige dorp komen, wat toch zeker 15 minuten rijden is, met sirenes. Niet zo vreemd is dan ook dat als zij hier aankomen de rust vaak alweer is teruggekeerd of het leed al is geleden. Gelukkig maar dat er nauwelijks wat gebeurt.

Schubbekutterveen vormt samen met 3 omliggende soortgelijke dorpen één gemeente. De inwoners van al deze dorpen vinden hun eigen dorp de beste leefomgeving en er is daarom ook alleen maar spraken van een eenheid op papier. Het schijnt bepaalde voordelen te hebben gehad om “ons” samen te voegen tot één, al heb ik persoonlijk nooit iets van deze voordelen gezien of gemerkt.

De inwoners van mijn dorp zijn te omschrijven als “Jan Modaal”, de gewone man of vrouw. Oudere zijn in de meerderheid. Jongeren verlaten ons over het algemeen in hun studententijd of wanneer ze na hun beroepsopleiding elders een baan vinden. Een klein gedeelte, zij die het feit dat hier nauwelijks iets gebeurt of veranderd als prettig ervaren en die in staat zijn hier in de directe omgeving een baan te vinden, blijven achter. Na verloop van tijd vervangen zij de ouderen van nu. Het alcohol gebruik ligt hier hoger als het landelijk gemiddelde, het inkomen per inwoner zal rond het landelijk gemiddelde liggen. Er word hier getrouwd, vreemdgegaan, gescheiden, er zijn hier homo’s en/of lesbiennes, alleenstaande en gezinnen. Ook zijn hier allochtonen al zijn het er maar weinig. Het enige hotel dat wij hier hadden ging failliet en is inmiddels door een uitzendorganisatie omgetoverd in een appartementencomplex voor Poolse arbeiders. Zij mengen zich enkel onder de lokale bevolking wanneer ze na het werk het goedkoopste bier halen bij de goedkoopste lokale supermarkt van de twee. De gemeente leidt aan een chronisch gebrek aan geld waardoor ontwikkelingen en/of openbare voorzieningen nauwelijks van de grond komen. Tijdens verkiezingen hier stemmen mensen niet vanwege de inhoud maar vanwege hun achtergrond, wat het CDA hier doorgaans tot de grootste partij maakt. Dit is Schubbekutterveen het doorsnee Nederlandse dorpje waar er vele van zijn en waar vele van u vandaan komen.

Plaats een reactie